Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menu
Hungarian hu
English en
Your are here: > Home >

Darts története a 19. századból

Darts története a 19. századból

A Darts egy angol eredetű játék és sport. Ebben a játékban a játékosok 3-3 nyilat dobnak körönként felváltva egy kör alakú céltáblába, amely szektorokra vannak osztva. Ezek a szektorok különböző pontértékkel rendelkeznek, 1-től 20-ig, bár a szektorok további, dupla és tripla szektorokra vannak osztva, amely az eredeti pontérték dupláját, vagy tripláját érik.

Darts legendája

De mi is a története ennek a sportnak, amely a 19. század óta ismert és egyre nagyobb népszerűségnek örvend?

Létezik egy legenda, ami pár száz évvel ezelőtt szól. A történet szerint egy angol íjász megunta a hidegben való gyakorlást, mivel átfázott. Úgy döntött, hogy kitalál erre valamit, mert nem akarta a hideg időkre való tekintettel befejezni az íjászat gyakorlását. Egy kellemes hőmérsékletű pubba tért be, ahol a levágott, rövidebb nyílvesszőit egy falra akasztott rönkbe kezdte el dobálni. Egy másik íjász szintén megpróbált ezt, jobb eredményt elérni. Így született meg a darts.

Hogy ez a legenda igaz-e vagy se, azt sose tudjuk meg valószínűleg. Azt viszont igen, hogy a darts mai formája 1896-ban lett lefektetve és a ma ismert tábla is ekkor nyerte el végleges formáját.

Darts története

1924-ig kellett várni, hogy a darts elérjen egy olyan szintre, ahol már komolyan lehet venni. Előtte nagyon sokáig szerencsejátéknak tartották ezt a sportágat. Ez az időpont egybe esik az első brit nemzeti szövetséggel, ami nagyban segített ahhoz, hogy ez a kiváló játék pozitív megítélésben részesüljön.

A darts története itt nem állt meg. A 60-70-es években nagy fellendülés vette kezdetét a sportban. Egyrészt azért, mert a különböző gyártási folyamatok és anyagok sokkal jobb és látványosabb javuláshoz juttatták hozzá a sportot. Másrészt, és ez fontosabb, 1973-ban a TV vetítette a dartsot.

1976-tól létrejött a World Darts Federation, ami egyre több, más országbeli szövetséget emelt a tagjai közé. Magyarország 1992. december 14-én csatlakozott a szervezethez, amely a 48. tagként tartja nyilván a Magyar Darts Szövetséget.

Változatai

Az első, és a mai napig a versenyeken használt változata ennek a sportnak a steel darts. Ahogy a neve is mutatja, a nyílhegy acélból van és ezeket dobják a táblára.

A másik fajtája, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend (és többek között ez is hozzásegítette a dartsot, hogy drasztikusan növekedjen a népszerűsége), az a soft darts. A nyilak hegyei puhák lettek, de nem csak ebben különbözik a steel-től. A másik nagy, fontos változás az, hogy a játékot a gép vezeti le, ami nem csak egyszerűsíti a játékot, de látványosabbá és szórakoztatóbbá is tette.

Szabályok

A dartsnak egységes szabályai vannak, bár előfordulhat, hogy néhány versenyen ezek a dolgok kicsit változnak, vagy plusz kiegészítések kerülnek bele.

  1. A dobónak 237 cm-re kell állnia a táblától, aminek a középpontja a talajtól mérve 173 cm magasan kell, hogy legyen.
  2. Amikor az ember dob, akkor a dobóvonal mögött kell lennie mindkét lábnak.
  3. Nem lehet újra dobni a nyilat, még ha az nem is érte el a táblát.
  4. Az elejtett nyílért be lehet lépni a dobóvonalon belülre is.
  5. Steel játék esetén: csak azok a nyilak érnek pontot, amit a táblából vettek ki a játékosok
  6. Soft játék esetén: amit a gép megad, az érvényes.

Játékok listája

A darts története során természetesen nagyon sok játékmód született, így csak szemléltetés gyanánt párat felsorolunk:

  • 01 játék (901, 701, 501, 301, de lehet 1001 is. Ebben az esetben csapatjátékról van szó)
  • Cricket (3*20, 3*19, 3*18, 3*17, 3*16, 3*15, 3*tripla, 3*dupla, 3*bull). Ennek van az Ausztrál és a Short cricket változata.
  • Shangai
  • Bull Master

Kilencnyilas

Ez a fogalom arra vonatkozik, hogy hogyan lehet a leggyorsabban kiszállni a játékból. Ahhoz, hogy a lehető leghamarabb elvégezzünk egy játékot, legalább 9 nyilat kell eldobnunk. Ez egy nagyon nehéz és még a legjobb játékosoknak is ritkán sikerült a darts története során.

Egyéni sportban ez a legmagasabb teljesítményként van elkönyvelve.

A Darts jövője

A darts története, mint látható, eléggé változatos. Az utóbbi években nagyon sokan reménykednek benne, hogy olimpiai sportág lesz belőle. Még a NOB is szeretné, hiszen az elmúlt időszakban elkezdtek nyitni különböző sportok irányába, amivel a fiatalabb generációt is be tudnák rántani. Ám Barry Hearn, aki a Professional Darts Corporation (PDC) elnöke, elhatárolódik ettől. Kijelentése szerint azért, mert ennek a sportnak az egyik legfontosabb kelléke a sör, ezt viszont a NOB nem szeretné engedélyezni. Hogy vajon a darts bekerül-e az olimpiai sportágak közé, az egyelőre nem tűnik valószínűnek, de sose lehet tudni.

A darts nagyszerű életutat járt be. Szerencsejátékként indult, ma meg már az egyik legismertebb, legnépszerűbb sportnak számít, ahol nagyon jó hangulat uralkodik, legyen szó akár komoly versenyekről, akár egy baráti összecsapásról.

Darts termékeink

Ha kedvet kapott a darts története után, hogy kipróbálja ezt a sportot, áruházunkban találhat elektronikus darts táblagépeket vagy kiegészítőket.

Labels attached to the content: Darts