Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menu
Hungarian hu
English en

SUP deszka - Stand Up Paddle

Sort By:

SUP deszkák jelentése, eredete

A SUP az utóbbi években az egyik legnépszerűbb szabadidő sport, amely a Stand Up Paddle rövidítése és állva evezést jelent .Kortól és nemtől függetlenül, bárki használhatja és felhasználása is többrétű. Vízi túrákhoz, horgászathoz vagy akár az egyre népszerűbb vízi jógázáshoz is tudjuk használni. Természetesen fontos, hogy mindig a legmegfelelőbb kialakítású, méretű és teherbírású SUP deszkát válasszuk. A sporteszköz használatának elve roppant egyszerű, álljunk fel a deszkán és az evező segítségével kezdjünk el evezni. A gyakorlatban természetesen nem ennyire egyszerű, de kis gyakorlással gyorsan bele lehet jönni.

SUP deszka formák

 • Allround SUP deszka - Több forma áll rendelkezésünkre, így felhasználástól függően tudunk igényeinknek megfelelő formát választani. Az általánosabb felhasználáshoz all round deszkákat ajánlunk, melyek lekerekített orral és farral rendelkeznek, kellően szélesek és hosszúak, ahhoz hogy a deszka stabilitása kellően magas legyen. Pont a stabilitása miatt kezdő deszkának tökéletes választás lehet. 
 • Síkvízi SUP deszka - deszkáknak eleje és hátulja hegyes, így siklási tulajdonságai jobbak az all round modelleknél. A forma keskenyebb is, ezért lényegesebben nehezebb meglovagolni, mint az általános felhasználásra szánt társát. 
 • Verseny SUP deszka - Ezeken kívül még találkozhatunk kifejezetten versenyekre kialakított SUP-okkal is, amelyek még a síkvízi deszkánál is keskenyebbek. Ennél a formánál a siklási tulajdonságok kerülnek előtérbe, ezért kellő gyakorlatra van szükségünk, hogy élvezettel tudjuk használni a deszkát.
 • Túra SUP deszka - hegyes orrukról és lecsapott far részükről ismerhetők fel. Ezen deszkák tervezésekor egyaránt fontos szempont volt a stabilitás és a siklási tulajdonság is. Ezeket a deszkákat hosszú túrákra tervezték, ezért a stabilitás és áramvonalas kialakítás jellemzi.
 • Jóga SUP deszka - olyan deszkák, amelyek formavilága a stabilitást szolgálja, hiszen a jógagyakorlatokat ezen kell elvégezni. Az általunk forgalmazott deszkák téglalap alapterületűek, így semmi sem zavarja az ászanák végzését.
 • Többszemélyes SUP deszka - egyre népszerűbbek, azonban ezek ára jelentősen drágább, hiszen méretük is sokkal nagyobb. A közös evezés másokkal, barátokkal nem csak egy jó szórakozás, kikapcsolódás, de egy komoly kihívás is.

Miből készülnek a SUP deszkák?

Felhasználástól függően többféle anyagból gyártanak SUP deszkát. A legelterjedtebbek a felfújható SUP-ok, melyek PVC-ből és puha EVA szivacsból készülnek. Legfőbb előnyük, hogy könnyűek és könnyen szállíthatók. Ezen kívül kaphatóak még fröccsöntött SUP-ok is, melyek kemény műanyagból (HDPE) készülnek. Ezek szállítása macerásabb, mint felfújható társaiké, hiszen nem tudjuk leengedni és összetekerni. A versenyekre általában szénszálas SUP-okat használnak, ezek könnyűek, ám áruk jelentősen drága. Szállításuk a műanyag SUP deszkákkal megegyezően körülményesebb.

 • Felfújható PVC
 • Fröccsöntött HDPE
 • Szénszálas

Felfújható SUP deszkák

Jelenleg a felfújható SUP deszkák a legelterjedtebbek, praktikussága végett, hiszen szállításük egyszerű. Gyártásnál ragasztásos technológiával illesztik össze a deszka részeit. 

Merev SUP deszkák

Merev deszkából több fajta is elérhető a piacon:

 • Üvegszál és epoxy gyanta kombinációja
 • Szénszál és epoxy gyanta kombinációja
 • Fröccsöntött HDPE 

SUP deszkák teherbírása

Általában a deszka leírásánál egy maximális súlyt határoznak meg, ami annyit jelent, hogy a deszka addig a súlyig őrzi meg kedvező siklási és stabilitási tulajdonságait. A maximális érték felett sem fog elsüllyedni a deszka alattunk, azonban túlságosan nem érdemes átlépni a súlyhatárt, mert a deszka egyre instabilabb és kezelhetetlenebb lesz. Van egy egyszerű szabály, miszerint a deszkánál meghatározott maximális súly 2/3-ának megfelelő terhelés esetén optimálisak a deszka siklási és stabilitási tulajdonságai.

SUP deszka vásárlás

A SUP deszkát olyan személynek érdemes megvásárolni, aki szereti a vízisportokat, aki víz közelében vagy a vízen szeretne kikapcsolódni. A SUP egyáltalán nincs nemhez vagy korhoz kötve, bárki használhatja. Érdemes jól körbenézni a SUP deszkák területén, ugyanis nem mindegy, hogy mire szeretnénk használni : vízi túrázáshoz, jógához, versenyezni vagy csak kikapcsolódni. Ennek függvényében kell kiválasztani a legmegfelelőbb SUP deszkát.

Mint minden vízi sportnál fontos kiemelni, hogy használat közben a biztonságra nagy figyelmet kell fordítani a balesetek elkerülése végett!