Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menu
Hungarian hu
English en
Your are here: > Home >

7 ok, amiért a jóga jó dolog

7 ok, amiért a jóga jó dolog

Az elmúlt tíz évben egyre népszerűbbé vált a jógázás az emberek között. De vajon mi ennek az oka? És mi is ez valójában? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre próbálunk meg válaszolni!

A jóga legvalószínűbb gyökere az indus-völgyi civilizációkhoz vezethető vissza, ugyanis olyan, 4 ezer éves képeket találtak ott a kutatók, ahol meditáló jógikat ábrázoltak. Innen indult szépen, lassan világhódító útjára ez a testmozgás, ami a hindura nagy hatást fejtett ki.

Azt gondolhatná az olvasó, hogy ez egy vallásos, spirituális dolog és valamennyire igaza is van. Emiatt azonban nem kell elzárkózni, mert anélkül is lehet kezdeni, ha az ember nem tud azonosulni ezekkel a dolgokkal!

Amennyiben úgy dönt, hogy el szeretné kezdeni, nem annyi a dolog, hogy bemegyünk a legközelebbi jóga központba és nekivágunk! Nagyon sok fajta létezik, ami más-más életterületre, vagy problémára van hatással. Ezért célszerű utána járni a jóga típusainak, amit ennél a cikknél meg is tehet!

Megtudtuk, hogy honnan ered a jóga és milyen sok fajtája van. De vajon miért élvezetes az emberek számára? Mit tud nyújtani ez a nagy múlttal rendelkező testgyakorlat, amiért egyre nagyobb népszerűségnek örvend a mai világban?

Forrás: Freepik.com

7 ok, amiért népszerű a jóga

  1. Rengeteg fajta létezik. Ennek köszönhetően bárki elkezdheti a jógázást. Lényegtelen a kor, a fizikai állapot, vagy a nem. Létezik testi problémára (pl.: gerincjóga), található nem specifikus (pl.: női), terheseknek való (kismama), idősek számára (senior) szabadon gyakorolható órák. És itt még nem ér véget a lista! De ha valaki nem szeret társaságba járni, az otthon, a 4 fal között is nekikezdhet a testedzésnek egyedül!
  2. Segít a mentális és fizikai egészségben. A legtöbb mozgás csak a testre fókuszál, segít, hogy karban legyen tartva az emberi szervezet. De mi a helyzet a mentális, lelki dolgokkal? Ma már tudjuk, hogy nem elhanyagolható ez a dolog, sőt, ugyanolyan fontos a mentális egészségünk, mint a test. A jóga ebben rengeteget tud segíteni. Sokkal jobb lesz az állóképességed, a testtartásod is sokat javul, valamint a szervek helyes működésében is segít. Mentális oldalról stressz csökkentő szerepe van, valamint a koncentráción is tud javítani.
  3. Az alvás problémákat megszünteti. Nagyon jól tudja mindenki, hogy a nyugodt alváshoz hozzátartozik a nyugodt légkör. Ahogy a második pontban írtuk, a jóga által a stresszkezelésünk javul, így a délutáni edzés hatására sokkal kellemesebb és nyugodtabb éjszakánk lesz. Természetesen nagyon sok kutatás vizsgálatot folytatott ez után és kimutatták, hogy valóban segít az alvás minőség növelésében és mennyiségében is.
  4. Megtanít a helyes légzésre! Ha az ember megkérdez olyanokat, akik hosszú ideje folytatják ezt az edzésformát, meg tudják erősíteni, hogy mennyivel másabb a légzési technikájuk, mint a jógázás előtt. Igazán csak az tudja, milyen is a jó légzéstechnika, aki kipróbálja a másik oldalt!
  5. Úgy csinálod, ahogy szeretnéd! Nagyon sok edzés azért marad abba, mert az ember nem tud azonosulni az adott mozdulatsorokkal. Vagy azért, mert kényelmetlen neki, vagy túl gyors. Ha ez volt az, ami visszatartott téged, akkor bátran vágj bele, mert most már a saját kényelmedhez és sebességedhez tudod igazítani az edzés programot.
  6. Nagyon jó méregtelenítésre. Annak köszönhetően, hogy a szerveket is megmozgatja, könnyedén meg tud indulni a méregtelenítő folyamat az emberi szervezetben.
  7. Önbizalom fejlesztő. Sokan arról számoltak be, hogy minél több alkalommal fordultak meg az órákon, annál jobban megnőtt az önbizalmuk, le tudták küzdeni a félelmeiket és a kifogásaikat, valamint megtanulták jobban szeretni önmagukat. A mai világban sajnos nagyon sokan szenvednek ebben!

Konklúzió

A jóga, mint olvasható, nagyon sok területen nyújt pozitív dolgot. Sokan úgy gondolják, hogy ez a testedzés csak a nőknek való, de ez nagy tévedés! Sokan nem tudják, hogy a jóga inkább a férfiak számára volt népszerű a keleti világban. Így ez ne legyen visszatartó erő, ha épp a másik nemhez tartozunk. A jógázok nyitottak, bárkit szívesen látnak, és természetesen mindenki megtalálhatja a saját csoportját, ahova a legjobban odaillőnek érezheti magát.

Ha megtetszett ez a mozgásforma és ki szeretné próbálni, vagy már régóta űzi, nézzen szét az oldalunkon, ahol a jógához rengeteg kiegészítőt tud vásárolni!

Labels attached to the content: Jóga